Stage 12 – Boring one

1064614_554658054593603_1763739502_oToday the whole group was tired. Maybe it was yesterday’s rest or the muggy weather that made us sleepy and caused the kicking to feel heavy. Today’s stage was almost flat and easy. There should have been a couple nice castles, but we didn’t see them. Instead we saw dirty industrial areas and suburbs of Tours.

But there was a lot of good, too. Our team went fast and at the same pace, so we could kick the whole stage in about 13 hours.

And then we met Josef Zimovcak, our inspiration. This Czech has ridden the Tour with an old fashioned Big Wheel Bicycle in 2005. This year he will ride from the halfway to the finish with his Big Wheel Bicycle. He reached us during our break and we shared our news.

I have never before met this kind of an old tough man, truly old school athlete. His handshake was strong and spirit like steel. His age is 58. After the break he went to the front of the line and we left behind to kick at our own pace, but he came back after passing the hill to challenge us for some race. So, I couldn’t resist and I kicked a couple kilometres light uphill about 30 km/h behind Josef. Then we came to a long flat and the pace went up to 35 km/h and I did not have any more power left. Vlasek didn’t take challenge. He said that it is impossible, because Josef’s average pace is 30 km/h. Luckily we have different equipment, so we can speculate a lot. I really want to be in that kind of condition at that age, too. I have about 20 years to train.

 

Etappi 12 – Tylsä päivä

Todella väsynyt päivä koko porukalla.  Joko eilinen lepo tai painostava sää sai aikaan sen että uni painoi ja potku tuntui raskaalta. 218 km melko tasainen ja periaatteessa helppo etappi. Täälläpäin piti olla pari hienoa linnaakin, mutta ne eivät näkyneet reitille. Sen sijaan näkyi Toursista ruma teollisuus ja lähiöpuoli.

Oli päivässä paljon hyvääkin. Joukkue eteni tehokkaasti ja samassa tahdissa, joten pitkä päivä saatiin vedettyä 13 tuntiin.

Ja sitten oli Josef Zimovcak, innoittajamme,  tämä tsekki joka on polkenut Tourin vanhanaikaisella isopyöräisellä fillarilla 2005. Hän polkee tänä vuonna samalla laitteella tästä puolivälistä maaliin ja saavutti meidät tauolla. Vaihdettiin kuulumiset.

En ole aikoihin tavannut samanlaista tervaskantoa. Rautainen kädenpuristus ja terãksinen olemus. Ikää tosin vasta 58. Lähti tauon jälkeen vetämään letkaa ja kun jättäydyimme potkimaan omaa vauhtiamme kääntyi mäen päältä takaisin haastamaan kisaan. Täällä ei ihan heti tule mieleen ajaa reittiä taaksepäin metriäkään. No pakkohan haaste oli hyväksyä ja pari kilometriä vedin ihan loivaa ylämakeä noin kolmeakymppiä hurjasti sotkevan miehen perässä. Sitten tuli pitkä tasainen ja vauhti nousi 35:n eikä paukut enää riittäneet. Vlasek ei lähtenyt kisaan. Sanoi että mahdotonta: Josef pitää kolmeakymppiä matkavauhtinaan. Onneksi oli eri välineet niin jää selittelyn varaa. Itse jos olisi vielä tuossa iässä tuossa kunnossa. Parikymmentä vuotta aikaa treenata.

– Alpo –

One Response to Stage 12 – Boring one

  1. Hans-Christian July 11, 2013 at 1:31 pm #

    Hi Alpo,

    I saw yesterday a report about the bikers from belgium (tour sans dopage), there they said, that they`ve been told, that the first week is probably pretty easy, but the second and third week it´s gonna get hard, so good luck for this week and the mont ventoux, keep on kicking

    Hans-Christian

Leave a Reply