Stage 18 – Alpe d’Huez

976293_557966110929464_763251916_oWe had been looking forward to and we have great respect for this stage. Since tomorrow’s stage is the hardest of this year’s Tour, we prepared by setting the alarm at 4 A.m. We were joined by Hannu, Guido and Tomas. Hans Christian returned from vacation to our support team and Hannu’s support team, Miia, helped us as well. Cristophe joined us at midpoint of the stage. And I am not forgetting the 6 people of our regural support team.  Hope I didn’t forget anyone? It is starting to feel like a huge sporting event!!

The early morning was really beautiful. Actually, the whole day was quite gorgeous. Really classic scenery of the Alps around each corner. We had lunch at road cycling Mecha, Bourg d’Oisans. The view from Alpe d’Huez towards Ecrinsin is always wonderful, but the THING about this place is the fans, not nature.

It rained. For the first time during this Tour it was not 30 degrees celsius or sunny. It was very refreshing, however, constant rain for a longer period of time would have made the whole Tour twice as hard.

The spectators were a little quiet at first in the rain. The downhill of Sarenne is the kind of downhill road, that will kill someone if you race too hard.

The second time up Alpe d’Huez the support from the spectators started to get more lively and our whole team kicked up with good speed. We didn’t  actually race each other, each went at their own time and pace. My time was 1:07, which I am very happy about! 15 years ago I was only 2 minutes faster and my condition then was propably a lot better than now. The explanation is equipment development and improved kicking technique. I do recommend a more upright kicking position  with the weight leaning back. Half of our team lifted the body position more up for this Tour and Jani  agrees with me that there is no going back to the old, lower position, even in competitions.

The descent went smoothly, too. By the Dutch corner, the party people had their own security and our cars were nicely guided to pass. At Ventoux the most eager party people tried to rip people out from the moving vehicles if the doors were not locked, that happend to us!

774458_557936957599046_1081864954_o

Etappi 18 – Alpe d’Huez

Tätä etappia sekä odotettiin että kunnioitettiin. Koska huomenna on koko tourin kovin päivä, varmistelimme onnistumista laittamalla herätyskellon neljäksi. Seuraksemme Potkimaan tulivat Hannu, Guido ja Tomas. Hans Christian palasi lomalta huoltojoukkoihin ja Hannun huoltoryhmä Miia avusti myös. Cristophe hyppäsi letkaan puolimatkasta. Ja sitten on tietenkin kuuden hengen vakiohuoltojoukkomme. Voi olla että unohdin jonkun. Alkaa siis olla urheilujuhlan tuntua.

Aikainen aamu oli tosi kaunis ja oikeastaan koko päivä. Oikein klassisia jylhiä alpimaisemia joka mutkan takana. Maantiepyöräilyn mekassa Bourg d’Oisansissa lounas ja mäkeen. Alpe d’Huezin rinteeltä on ihan hienot näkymät Ecrinsin suuntaan, mutta kyllähän tämän paikan juttu ovat fanit eikä luonto.

Satoi. Ensimmäistä kertaa tällä tourilla ei ollut 30 astetta ja aurinkoista. Oli oikein piristävää, mutta olishan tämä pidemmän päälle sateessa kaksi kertaa rankempi keikka. Katsojat olivat ensinousulla vähän vaisuja sateessa. Sarennesin alamäki oli myös sellainen että helposti tulee ruumiita jos ajaa kilpaa.

470552_558115780914497_2009008711_o

Tokalla nousulla alkoi sitten kannustus irtoamaan ja koko tiimi potki rivakasti ylös. Varsinaista kisaa ei jaksettu enää ottaa, vaan jokainen lähti vähän eri aikaan. Itsellä meni 1:07 josta olen todella iloinen. 15 vuotta sitten meni varmasti kovemmalla hapenotolla vain 2 minuuttia kovempaa. Väline on parantunut, astinlauta on matalampi ja tekniikka on parantunut. Suosittelen kokeilemaan pystympää ja takakenoisempaa ajoasentoa. Puolet tiimistä nosti asentoa tälle tourille ja Janin kanssa ollaan sitä mieltä ettei paluuta matalampaan enää ole kisoissakaan.

Alaskin päästiin helposti. Dutch cornerissa juhlijoilla oli omat turvamiehet ja autot ohjattiin siististi ohi. Ventouxillahan yritettiin porukkaa repiä ulos liikkuvasta autosta bailaamaan jos ovi oli jäänyt lukitsematta niinkuin meillä.

Aika velikultia nuo fanit.

– Alpo –

One Response to Stage 18 – Alpe d’Huez

 1. John Varrill July 20, 2013 at 12:59 am #

  Hi Alpo,

  Did Hannu, Guido, and Tomas kick the entire stage 18 with you and the team?

  John Varrill
  Kick(foot)biker
  New Hampshire, USA

Leave a Reply